Booking.com

Booking.com

Favorite Links

Tuesday, May 23, 2017

【阿弟】Latitude 基本面好,低本益比,為何還會跌?

Author: Adi_Investor | Publish date: Tue, 23 May 2017, 11:12 AM

有人詢問我關於他手中一支股票的看法。

Latitude,從事家具製造業。

它的業務介紹如下(懶得翻譯):

Latitude Tree Holdings Berhad is an investment holding company, which is engaged in the provision of management services. The Company's segments include Manufacturing; Rental of property, plant and equipment, and Investment holding. It offers various product categories, including bedroom, living room, dining set and others. Its products are exported overseas to the United States, Canada, Europe, South Africa, Australia and the Middle East countries. Its manufacturing activities are operated from its over four factories in Malaysia, approximately two factories in Vietnam and over one factory in Thailand. Its subsidiaries include Latitude Tree Furniture Sdn. Bhd. and Rhong Khen Timbers Sdn. Bhd., which are engaged in the manufacture and sale of wooden furniture and components; Rhong Khen Industries Malaysia Sdn. Bhd., which is engaged in the manufacture and sale of decorative wood panels and papers, and Great Paddy Pte. Ltd., which is engaged in investment holding and general trading.

家具製造業在2009年前,一向表現普通,但是之後不知道什麼原因,業績突飛猛進。

但是,我觀察了家具業的同行,目前P/E 多在個位數,所以這不是Latitude 這自己一家的問題,而是市場對這行業如此評價。





從帳目看Latitude:

Revenue:

2013年 493.69

2014年 651.02

2015年 710.0

2016年 770.6

Gross Profit:

2013年 71.20

2014年 109.84

2015年 117.89

2016年 136.66

EPS:

2013年 0.25

2014年 0.57

2015年 0.8

2016年 0.75

2017年首半年累積的 EPS是0.55,所以估計表現應該不會輸2016年太多。

DPS:Publish

2013年 0.06

2014年 0.09

2015年 0.12

2016年 0.12

Cash From Operating Activities:

2013年 52.88

2014年 82.61

2015年 67.07

2016年 84.77

2017年首半年累積的 Cash From Operating Activities是23.88,表現似乎會輸給2016年。

Shareholders' Equity:

2013年 450.39

2014年 475.33

2015年 595.59

2016年 665.88

公司債務也不高。

整體來說,這公司的經營很順暢。

雖然成長率不怎麼樣。

平均每股淨值是 6.85,比截筆時的股價 5.24 還要低。

P/E 不到10倍,經過一輪下跌到現在,P/E 是6.98倍。

但是,為何股價會下跌呢?

我的結論是,市場對家具業的未來預期的下降。

幾乎所有家具股票,都是在今年開始股價走勢開始停滯,然後走向下跌。

只要預期下跌,就算股價現在看似便宜,依然會下跌。

預期下跌的原因,我判斷是房地產走向低迷所影響。

尤其在越來越清楚的現在。

這影響除了我國大馬外,外國也開始有呈現問題。

實際上,大馬房地產有問題早在2015年已經出現,但是現在才反應,原因在於有滯後性。

家具的銷量和新屋出售有密切關係。

因為多數家庭不大會時常換家具(馬來人會比較頻繁,但是華人不會)。

所以家具的增加,需要新房子的出售,才會刺激消費者添購新家具。

結論:

雖然現在很多家具業者的P/E 介於7-12之間,但是只要預期不改,跌到P/E 4-5,也是有可能的。

No comments:

Post a Comment