Booking.com

Booking.com

Favorite Links

Thursday, December 31, 2015

周顯:江湖大佬 就是兜生意的人

周顯:江湖大佬 就是兜生意的人
2015年12月31日

【明報專訊】近日某名江湖人物成為了新聞人物,其實,江湖大佬是如何搵食的呢?


首先,必須要有很多細佬,才能夠做江湖大佬,換言之,有很多細佬跟他搵食,所以,身為江湖大佬,必須要找很多job回來,才能夠養活大批的手下。問題在於,誰人有這麼多的job做呢?

大家以為,做江湖大佬,開黃賭毒生意咪得囉!不過話時話,做生意賺梗㗎咩?如果做生意咁叻,都唔使做黑社會啦!所以,簡單點說,做江湖大佬就是「solicitor」(字面解釋是﹕兜生意的人),專門找生意,他們的client,就是富豪。這也即是說,江湖大佬,不過是富豪的手下,認識愈多富豪的江湖人,就是愈成功的大佬,這也是一個定律。

主要客戶是富豪

所以我常常說,要年輕人捨棄黑社會的最佳方法,就是使他們知道,黑社會不過是富豪們的擦鞋仔,如果要做黑社會,不如直接努力賺錢,做富豪。我少年時就是因為嫌棄黑社會太窮,成日去茶餐廳,所以死都唔肯加入。

話說好多年前,有一名江湖人想搞公司上市,但交易所質疑他的江湖人身分,不肯讓這家公司上,直至他找了一名高人做保薦人。這名高人同交易所講﹕「他有無案底,你哋仲發咗個經紀牌畀佢𠻹,唔通江湖人唔做得上市公司老闆,但卻可以做經紀?」

結果這家公司成功上了市,而且愈做愈大𠻹,又無玩那些供供合合的花臣嘢,算是頗為正派。高人事後對此事的評語是﹕「江湖人物講口齒,做上市公司,可能仲好過飽讀詩書的大賊!」

[周顯 投資二三事]

http://www.mpfinance.com/htm/finance/20151231/columnist/en30_en30.htm

No comments:

Post a Comment