Booking.com

Booking.com

Favorite Links

Monday, March 30, 2015

周顯 炒road show股穩陣

炒road show股穩陣
2015年3月30日

【明報專訊】今天晚上,揚科集團(8140)有一個投資者推介會,很多朋友都被邀請參加了,據說是一場非常豐盛的晚飯宴會,總之是有表演、有美食、還有很多美女參加,衣香鬢影,星光熠熠的那種啦。

我打電話給我的課程經理人Phemey,問他赴不赴會,他回問說﹕「有無商機先?隻股票得唔得先?」

我笑笑說﹕「先唔講隻股票得唔得,不過投資推介會今晚舉行,如果你今朝早買貨,肯定比今晚聽到、明天入貨的股民,買早一日,佔左先機的數。」

內地做road show效果最佳

他說﹕「咁又係。」

其實,炒投資推介會概念,是「炒road show」的一個變種。很多股票去外國去做road show,在這段期間,股價通常會做得好好睇睇,因為如果一邊做road show,股價一邊大跌,咁邊有人買,road show只會愈做愈衰,不如不做。

所以,通常一隻做緊road show的股票,都係一路做,一路慢慢咁升,以吸引人去買。其實,在香港做的road show,只是小兒科,上次我參加過一個,跟住日,都係升一兩成之嘛,因為香港人炒股票是很保守的。如果是在大陸搞,D大陸佬係講乜都信隻,台上嘉賓亂吹一通,星期一只要股價有異動(按﹕這些推介會通常安排在星期六),大陸佬就會搏命去掃貨,驚死執輸,那些升一倍兩倍的股票,就是這樣炒起的。這就是「非理性亢奮」。

[周顯 投資二三事]

http://www.mpfinance.com/htm/finance/20150330/columnist/en30_en30.htm

No comments:

Post a Comment